Een firewall zijn meerdere programma’s en hardware die ervoor zorgen dat ongewenst verkeer van een netwerkzone niet terecht komt in een ander netwerkzone. Dit wordt gebruikt om een netwerk gedeeltelijk af te schermen van het internet en ongewenst verkeer tegen te houden. Ongewenst verkeer bestaat uit virussen, spyware, spam, malware, denial of service attacks enz.
Hackers kunnen minder snel bij de gegevens komen wanneer een firewall actief is. Een firewall is dus eigenlijk een muur waar de informatie voorbij passeert. Die informatie wordt gecontroleerd a.d.h.v. bepaalde opgestelde regels en andere criteria.

Een firewall is één van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die moeten genomen worden voor de GDPR wetgeving.

De Watchguard firewall wordt geleverd met het “Total Security Suite” pakket:

Een Intrusion Detection Systeem of IDS is een geautomatiseerd systeem dat ongeautoriseerde toegang tot een informatiesysteem of netwerk detecteert. Onder ongeautoriseerde toegang wordt verstaan een inbreuk op de vertrouwelijkheid, integriteit of beschikbaarheid van informatie. Dit kan gaan van aanvallen door gespecialiseerde hackers tot zogenaamde scriptkiddies die geautomatiseerde – en vaak door anderen geschreven aanvallen gebruiken.

De combinatie van een Intrusion Detection Systeem (IDS) met een Intrusion Prevention Systeem (IPS) wordt een Intrusion Detection Prevention Systeem (IDP).
Dit is een krachtige cloud-basedweb reputation service die gegevens verzamelt van meerdere feeds om real-time bescherming te bieden tegen kwaadaardige sites en botnets, terwijl de webverwerking overhead dramatisch wordt verbeterd.

 

Naast het automatisch blokkeren van bekende kwaadaardige sites, biedt WatchGuard WebBlocker granulaire inhoud en URL filtering tools om ongepaste inhoud te blokkeren, netwerkbandbreedte te behouden en de productiviteit van de medewerkers te verhogen.

Er wordt gebruik gemaakt van continue bijgewerkte updates om bekende spyware, virussen, trojans, wormen, ransomware en gemengde bedreigingen te identificeren en te blokkeren – inclusief nieuwe varianten van bekende virussen. Tegelijkertijd volgt heuristische analyse verdachte gegevensconstructies en acties om ervoor te zorgen dat onbekende virussen niet binnenkomen.