Wat is een server?
Een server is een centrale computer die diensten levert aan andere computers / gebruikers.
Op het laagste niveau bestaan die diensten bijvoorbeeld uit het bijhouden en leveren van bestanden, het regelen van het afdrukken, het controleren van ingaand en uitgaand internetverkeer, het scannen op virussen, spam, hackeraanvallen enz…

Beheer van een server :
Het beheer van een server is eenvoudiger en daarom goedkoper dan het beheer van een reeks computers apart. Met een server staan alle bestanden die bij elkaar horen op dezelfde plaats. Meerdere veiligheidskopieën kunnen automatisch genomen worden. Wanneer men dezelfde bestanden moet kopiëren als ze verspreid zijn over verschillende computers heeft men uiteraard veel meer tijd nodig.
Vandaag is beveiliging van computers tegen virussen, spam en hackers een absolute noodzaak. Het is ook hier eenvoudiger en goedkoper maar vooral veel doeltreffender die bescherming één keer goed te doen, namelijk op het niveau van de server, dan dat voor x aantal computers apart te doen.

Terminal Server:
Laat je toe om software centraal op de server te draaien. Praktisch: er draait dan slechts één versie van Word waar iedereen op het netwerk gebruik van maakt. Meer veiligheid, minder werk. Het alternatief is dat Word op alle PC’s apart geïnstalleerd word en apart draait. Om software centraal op een server te installeren moet boven op windows 2008 server ook Terminal server geïnstalleerd zijn.